Cuitlacoche w puszce
Historie od kuchni

Huitlacoche – ciemna strona kukurydzy

  1. Czym jest huitlacoche?
  2. Najdroższa kukurydza świata + filmik
  3. Aztecki kawior – właściwości i zastosowanie + filmik
  4. Jak przyrządzić huitlacoche? + przepis
  5. Czarne złoto
  6. Jeszcze głodni?

Czym jest huitlacoche?

Huitlacoche - głownia guzowata kukurydzy
W Polsce kukurydziana zaraza jeszcze nie znalazła kulinarnego uznania. Głownia kukurydzy, Sobieski, woj. podlaskie, A.D. 2020

Ciekawe? Zapraszam do newslettera!

Zaraza na talerzu

kukurydza

Najdroższa kukurydza świata

Jak uprawia się huitlacoche?

Aztecki kawior – właściwości i zastosowanie

Quesadillas z huitlacoche

Cuitlacoche w Ameryce Łacińskiej

Jak przyrządzić huitlacoche?

Quesadillas z huitlacoche

Quesadilla z huitlacoche
  • doprawiam solą i pieprzem.

Czarne złoto

Jeszcze głodni?

Więcej o huitlacoche tutaj:
  1. Cuitlacoche, [w:] https://dle.rae.es/cuitlacoche#PGAie39, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  2. El huitlacoche ¿alimento o plaga?, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  3. El huitlacoche en el maíz: organismo patógeno o benéfico, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  4. El huitlacoche o cuitlacoche, qué es y recetas, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  5. Huitlacoche, el dios negro de la cocina mexicana, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  6. Huitlacoche para una alimentación saludable, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  7. Huitlacoche, una delicia ignorada, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  8. Méndez F., Hubbard E., ¡Huitlacoche todo el año! Gracias a universitarios, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  9. Méndez-López A. i in., El cultivo de huitlacoche: alimento nutritivo y sustentable, [w:] „Ciencias Agronómicas Aplicadas y Biotecnología”, s. 9-12, grudzień 2019, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  10. Narváez M., Huitlacoche, la tecnología del sabor, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  11. Quintanilla Martínez P., Huitlacoche, trufa mexicana, [dostęp z dnia 20/08/2024].
  12. Valdez Azua R., Moreno Fuentes Á., Gómez Álvarez G., Cujtlacochi. El cuitlacoche, México D.F. 2011.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *