czekolada, kakao
Historie od kuchni

Krótka historia czekolady. Część I

cacao y chocolate
  1. Boska czekolada — amerykańskie początki
  2. Hiszpanie poznają się na czekoladzie
  3. Czekoladowy szał w Europie
  4. Kiedyś pieniądze rosły na drzewach
  5. Europejska medycyna kontra kakao
  6. Czekoladowy rozłam w Kościele
  7. Czekolada ma swój dzień
  8. Jeszcze głodni?

Boska czekolada — amerykańskie początki

Quetzalcoatl aztecki bóg
Quetzalcóatl, aztecki bóg przedstawiony w Codex Borbonicus (XVI w.). Źródło: Wikipedia (domena publiczna)

Hiszpanie poznają się na czekoladzie

cacao y chocolate kakao i czekolada
Owoce i ziarna Theobroma cacao. W tle czekoladowe pastylki

Czekoladowy szał w Europie

Kadyks, Hiszpania
Kadyks, Hiszpania

Kiedyś pieniądze rosły na drzewach

Fragment muralu Diego Rivery przedstawiający Majów używających ziaren kakaowych do zakupu kukurydzy (u dołu w centralnej części). Źródło: Wikimedia (domena publiczna)

Ile wart jest niewolnik?

Cennik w ziarnach kakao, I po. XVI w.
Przykładowe ceny w kakaowej walucie z początku XVI w.
Typy charakteru związane z teorią humoralną na niemieckiej ilustracji z XVI w. Źródło: Wikipedia (domena publiczna)

Czekolada lekiem na całe zło

Juan de Cárdenas

Indiańskie specyfiki

książka La verdadera historia del chcocolate Sophie i Michael D. Coe Prawdziwa historia czekolady
La verdadera historia del chcocolate (Prawdziwa historia czekolady) Sophie D. i Michaela D. Coe

Czekoladowy rozłam w Kościele

Francesco Maria Brancaccio - czekolada nie łamie postu
Kardynał Francesco Maria Brancaccio – ten sympatyczny jegomość miał powiedzieć, że płynna czekolada nie łamie postu (lata 60. XVII w.). Źródło: Wikipedia (domena publiczna)

Smakowita treść? Podzielcie się nią na Insta lub FB!

Czekolada ma swój dzień

Chocolate Day Czekolada święto

Przepis na kakaowiec

ciasto kakaowiec

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao w proszku
  • 2 szkl. mąki pszennej/orkiszowej (typ 500)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • ewentualnie 1 jabłko lub garść orzechów
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Chcecie więcej? Zapraszam do newslettera!

Jeszcze głodni?