
30 przepisów z dynią w roli głównej
Czy wiecie, ile jest gatunków dyń? Ja też nie. Ale wiem, jak je dobrze wykorzystać! Jesień to prawdziwe dyniowisko, więc bierzcie się do roboty. 🙂
Dyniowy początek
Dyniowe uniwersum poznałam dzięki blogowi Bea w kuchni. To właśnie tam dowiedziałam się, że świat dyni jest przeogromny! Co prawda od kilku lat blog jest już nieaktualizowany, ale wciąż można na nim znaleźć inspirujące przepisy i apetyczne fotografie wraz z rzetelnymi opisami.
Do wykorzystania dyni w kuchni zachęciły mnie również przepisy kulinarne Jadłonomii i Qmam kasze. Z przyjemnością testowałam dyniowe pomysły na słodko i na słono, dzięki czemu dynia gości w mojej kuchni niemal przez okrągły rok.
Organoleptycznie zapoznałam się z dyniową rodziną w Białymstoku. Zachęcam Was do odwiedzenia Centrum Rolno-Towarowego zwanego powszechnie giełdą. Tam na starej hali na stanowisku nr 30 spotkacie sympatyczne małżeństwo, które hołduje bioróżnorodności. Znajdziecie u nich dynie w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. A poza tym można tam nabyć takie smaczki jak brukiew, topinambur czy pasternak, najlepsze na świecie jabłka pomarańczowe, dorodny jarmuż w dwóch kolorach i masę innych przysmaków. Stanowisko jest sezonowe – czynne od września do kwietnia. Pozostałe miesiące to praca w polu.
Kolejną moją dyniową inspiracją jest Daria z JEdynie, rolniczka z południa Polski. Zna się na dyniach, jak mało kto. Jej profil na Instagramie bez kozery można nazwać edukacyjnym i z przyjemnością zdobywam tam dyniową wiedzę. Daria dynie i całą masę innych smakołyków, które sama uprawia, sprzedaje na krakowskim Targu Pietruszkowym.






Co można zrobić z dyni?
Dynia ma wiele twarzy. Pięćdziesiąt? Może i więcej! Każda z nich ma inne właściwości, strukturę, kolor, smak. Każda z nich może znaleźć zastosowanie w kuchni. Sprawdźcie, jak można wykorzystać dynie.
Purée z dyni
Bardzo często podstawą rozmaitych dyniowych dań jest puree. Jak zrobić purée z dyni? Najlepiej pokroić dynię na kawałki, usunąć gniazdo nasienne i upiec do miękkości, a później zblendować na gładko. Jeśli skórka jest jadalna, jak np. w przypadku hokkaido, hopi orange, futsu black czy kabocha, tym łatwiej. Jeśli nie, pamiętajcie o usunięciu jej przed blendowaniem.
Co zrobić z dyni na słono?
- Zupa krem z dyni
- Rosół z dynią
- Pieczona dynia
- Risotto z dynią i zielonym groszkiem
- Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą
- Pizza dyniowa z figami, kozim serem i balsamico (przepis poniżej)
- Pasta dyniowa z suszonymi pomidorami, cebulą i natką pietruszki
- Curry z dynią i soczewicą
- Hummus z dynią
- Dynia marynowana
- Puder z pestek dyni
- Spaghetti z dyni makaronowej
- Bigos z dynią i suszonymi śliwkami
- Kluski dyniowe, które możecie zrobić wg przepisu na kluski z recyklingu
- Sałatka z pęczakiem i pieczoną dynią
- Dyniowe masełko






Co zrobić z dyni na słodko?
- Cynamonki
- Słodki krem dyniowo-orzechowy z cynamonem
- Babeczki dyniowe z żurawiną i czekoladą
- Ciastka dyniowe z czekoladą i orzechami
- Pumpkin cream pie
- Słodkie placki dyniowe
- Owoce pod kruszonką w dyni
- Jesieniarskie ciasto marchewkowe z purée dyniowym
- Słodki krem z pestek dyni i syropu daktylowego
- Pumpkin spice syrup
- Owsianka z karmelizowaną dynią
- Konfitura dyniowa
- Sok z dyni
- Dyniowe pączki











Smakowite? Zapraszam do newslettera!
Inne pomysły na dynię
Dynia dla ozdoby? Oczywiście! W październiku często przygotowuje się z dyń lampiony, jednak prawda jest taka, że dynia sama w sobie jest wspaniałą jesienną ozdobą. Ponadto dynia sprawdza się idealnie do przygotowania 4-składnikowych psich ciastek (purée dyniowe, płatki owsiane, siemię lniane i migdały).



Więcej dyni znajdziecie na Insta i FB!
Pizza dyniowa z figami, kozim serem i balsamico
Czego potrzeba?
- ulubione ciasto na pizzę,
- purée dyniowe przyprawione solą i ostrą papryką,
- kilka fig,
- rolada z sera koziego,
- ocet balsamiczny,
- pestki dyni.
Jak to wykonać?
Wyrabiam ciasto na pizzę wg ulubionego przepisu i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, nadaję mu kształt koła, obficie smaruję purée dyniowym i układam na wierzchu pokrojone w plastry figi oraz ser. Całość skrapiam octem balsamicznym i posypuję pestkami dyni. Wrzucam do pieca na kilkanaście minut, a później zajadam się tym kontrowersyjnym z punktu widzenia włoskiej tradycji daniem. 🙂
Jeszcze głodni?
Tu znajdziecie dyniowe inspiracje:
- Bea w kuchni i dawka dyniowej wiedzy, [dostęp z dnia 30/10/2024].
- Jadłonomia – książki i blog, [dostęp z dnia 30/10/2024].
- JEdynie i aktualne wieści z dyniowego światka oraz wywiad z Darią w podcaście „Ukłon Natury” (odc. 69, grudzień 2023, Spotify), [dostęp z dnia 30/10/2024].
- archiwalne numery Magazynu Kuchnia.
- Kukbuk w wersji papierowej i elektronicznej, [dostęp z dnia 30/10/2024].
- Qmam kasze i jej książka „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka”, [dostęp z dnia 30/10/2024].
- Piu’di Pizza i ich spektakularna pizza z dynią i figami, [dostęp z dnia 30/10/2024].


3 komentarze
Pingback:
Pingback:
Pingback: